За баклавичките:
1 ч.ч захар
1 ч.ч. орехи
1 пакетче масло
1 пакет точени кори
За сиропа - класика:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
Смесвате захарта и натрошените на ситно орехи и вече имате
плънка за корите (може за разкош да настържете малко портокалова кора). Корите най-добре да разрежете на две по дължина. Взимате си един лист, намазвате си го щедро с масло, прегъвате на две, после пак масълце. След това слагате една
чаена лъжичка плънка в единия край. Прегъвате лекичко едната и другата
страна по дължина и навивате баклавичката на ролце. И така всичките. После мирисът
на прегоряла захар и горещо масло загатват за магийката, която се случва във
фурната.
Колкото до сиропа – смесвате захарта и водата и ги кипвате
на котлона. Отмествате ги за малко, докато се поуталожат нагорещените страсти и
заливате изстиналите баклавички със сладкото сиропче. И докато по брадичката ви се стича лепкав сироп си мислите: "Dolce vita!"
Няма коментари:
Публикуване на коментар