вторник, 1 януари 2013 г.

Новогодишни баклавички сладички

Какво правите, когато тиквата, която ви е останала от коледния тиквеник се е развалила, a вече сте отворили пакета с фините кори? Баклава, разбира се! Корите са на лице, необходими са ви само захар, орехи и масло. Колкото до рецептата – много е лесна, единствено трябва да се въоръжите с търпение при навиването на малките баклавички. Продуктите, които ни трябват са следните:

За баклавичките:                               
1 ч.ч захар
1 ч.ч. орехи
1 пакетче масло
1 пакет точени кори

За сиропа - класика:

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

Смесвате захарта и натрошените на ситно орехи и вече имате плънка за корите (може за разкош да настържете малко портокалова кора). Корите най-добре да разрежете на две по дължина. Взимате си един лист, намазвате си го щедро с масло, прегъвате на две, после пак масълце. След това слагате една чаена лъжичка плънка в единия край. Прегъвате лекичко едната и другата страна по дължина и навивате баклавичката на ролце. И така всичките. После мирисът на прегоряла захар и горещо масло загатват за магийката, която се случва във фурната. 

Колкото до сиропа – смесвате захарта и водата и ги кипвате на котлона. Отмествате ги за малко, докато се поуталожат нагорещените страсти и заливате изстиналите баклавички със сладкото сиропче. И докато по брадичката ви се стича лепкав сироп си мислите: "Dolce vita!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар