понеделник, 4 ноември 2013 г.

Брауни




От кухнята още се носи сладкото ухание на шоколад, сладкиш и топлина и реших в днешния следобед да споделя една лесна, но изключително вкусна рецепта за Брауни. Тя е за любителите на сладките изкушения, за начинаещи сладкари, които искат да впечатлят гостите си с бърз, но ефектен десерт и за тези, който искат да си подарят хапка наслада.

Тъй като обичам да има ред и ясна схема, а и за улеснение при съставянето на пазарския лист, ето и необходимите продукти:

250 гр. масло
1 и 1/2 чаени чаши захар
1 чаена чаша брашно
1 ванилиева захар или 2 малки пакетчета ванилии
1 бакпулвер
50-70 гр. орехи, според вкуса, това са приблизителни мерки, може просто да сложите една, две шепички
4 яйца
какао
натурален шоколад или шоколад за готвене (лесно достъпен в големите вериги като "Пикадили" и "Лидл")
1/2 кафена лъжичка сол

Тук правя една важна бележка. Не съм отбелязала количеството какао и шоколад, защото има 2 начина за прилагането им. Първият е да сложите 200 гр. шоколад и около 50 гр. какао, а вторият е да сложите 100 гр. шоколад и 100 гр. какао. Аз лично предпочитам първият и именно него ще изложа в рецептата по долу.

А ето и стъпките:

1. В една купа разбийте с миксер яйцата и захарта. Към получена смес прибавете разтопеното масло и разбъркайте с лъжица. (Лесен трик за разтапяне на маслото - сложете го за малко в микровълновата на най-висока степен. Само внимавайте да не го оставите прекалено дълго, защото иначе доста ще чистите. :) )
2. В друга купа разбъркате брашното, ванилията, бакпулвера, солта и какаото.
3.Надробете орехите на дребно, но не и прекалено ситно, защото е хубаво да се усещат по.целички в сладкиша. Има няколко начина за това - с мелничка, с нож или с блендер. 
4.Към купата с течни продукти прибавете тази със сухите съставки и разбъркайте бавно с лъжица до получаване на хомогенна смес. След това прибавете част от орехите. Оставете малка част за украса отгоре.
5.Разтопете на водна баня шоколада и го прибавете към вече готовата смес и разбъркайте бавно.
6.Изсипете сместа в предварително намазнена тавичка - правоъгълна или кръгла, с каквато разполагане. И отгоре изсипете остатъка от накълцаните орехи.
7.Изпечете сладкиша за 40-45 мин. в предварително загряна на 180 градуса фурна. Може да го проверявате с клечка и да го завъртате, за да не се изпече повече от едната страна.
8.След като го извадите го оставете покрит с кърпа поне 15 мин. преди да го вадите от тавичката или да го режете за дегустация. 
9.Направете си силно еспресо, сложете си парченце или дори няколко и направете денят си по-хубав! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар