вторник, 16 октомври 2012 г.

Мейд ин Краков

Да отидеш в Краков (културната столица на Полша) и да станеш пани е нещо като да отидеш в Йерусалим и да станеш хаджия. Но и не съвсем. Тъй като една истинска пани е такава независимо от местонахождението си. Несъмнено средновековният дух и изтънчената артистична атмосфера на град като Краков помагат за осъзнаването на една пани, но не те я правят такава.  
 

Освен уважително обръщение към госпожица или госпожа в деликатното и благочестиво полско общество, пани (pani) е и духовно състояние.  А за нас лично е въпрос на призвание. 


Една пани знае цената си, не реагира пресилено, проявява умереност и вкус. Има фино чувство за хумор и в никакъв случай натрапчив смях. Уверена е, но не допуска да се самозабрави, а стъпва здраво (и елегантно) по земята. Знае как да се държи в градския транспорт и как да общува с млади 
господа. 



Една пани цени времето си и затова умее да го прекарва приятно. Една пани знае, че заслужава най-доброто и знае как да го постигне. А когато не знае, не допуска другите да разберат това и се уповава на своя чар и красота. Тя има отношение към нещата, но винаги се държи на положение. 

 
Не се задържа твърде дълго пред витрините просто, защото знае какво иска. Готви вкусно и хапва с апетит, но има чудесни маниери.  


 







Общува с лекота и винаги е заобиколена от множество последователи и обожатели.  Но повече от всичко друго обича да общува със себеподобни. Защото какво е удоволствието да си пани, ако не можеш да го споделиш с някой, който би те разбрал. 






3 коментара:

  1. Една Пани е напълно съгласна с памфлета!

    ОтговорИзтриване
  2. А сега като го чета и ми се струва, че изобщо не отговарям на гореспоменатата характерология и ми става все по-смешно хахаха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха, да, има нещо такова, но да не забравяме, че да бъдеш пани е идеал, а идеалът винаги е възвишен!

      Изтриване